Програми інших країн, щоб залучити іноземних бізнесменів

Найбільш розвинені країни відкривають свої економіки для тих, хто може зробити їх ще сильнішими. Вони пропонують спеціальні візові умови, щоб підприємці-інноватори заробляли гроші у них, і витрачали їх там же. Інші країни вже щосили конкурують не просто за абстрактні мізки, а за ті з-поміж них, які можуть або посилити їх економіку, або зробити життя їх жителів кращим. Пропонуємо вашій увазі ті схеми, які було б ой як доречно запровадити в Україні:

У Сінгапурі для отримання підприємницької візи необхідно володіти 30% акцій стартапу

Історію з візами для підприємців Сінгапур затіяв ще у 2004 році. З тих пір діє програма Entrepass. Щоб отримати візу, потрібно заснувати компанію, якій має мати не більше піврічні історію, а також або залучити 100 000 доларів інвестицій, або потрапити до місцевого бізнес-інкубатора/акселератора.

Подаватися на Entrepass можуть тільки компанії, що отримали фінансування від визнаних венчурних фондів або «бізнес-ангелів», холдингів із зареєстрованими інтелектуальними правами або державних органів. Компанія також повинна бути інноваційною.

Якщо компанія пройшла відбір, вам видадуть візу на рік, а продовжити її ви зможете, якщо створите принаймні чотири робочих місця і якщо закупите товарів виробничого призначення на 150 тисяч сінгапурських доларів. Тоді можна подаватися навіть на ПМЖ.

Розлучатися з сім’єю не доведеться – якщо у вас є дружина і діти до 21 року, можете взяти їх із собою. Правда, спочатку їм потрібно буде подати заявку на спеціальний «пропуск» – Dependants Pass.

 

До Канади не пустять без грошей, зате дають ПМЖ

Щоб отримати візу за канадською програмою «Start-up Visa», потрібно потрапити до бізнес-інкубатора і залучити 75 тисяч канадських доларів інвестицій від інвесторів або 200 тисяч від венчурного інвестфонду. Вкладати свої кошти не обов’язково. Інвестор потім подає до Міністерства імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) свідоцтво участі (Commitment Certificate), в якому вказує всі деталі угоди.

За одним стартапом як власники можуть поїхати до п’яти чоловік, але кожен повинен володіти 10% акцій з правом голосу, а після отримання фінансування – засновники, разом з інвестором, повинні володіти більше 50% акцій з правом голосу. При подачі заявки на візу потрібно довести наявність грошей: від 12 300 канадських доларів. Ще від вас вимагатимуть хороше знання англійської або французької мови і хоча б рік навчання у вищому навчальному закладі.

Протягом року за програмою може поїхати не більше 2 750 осіб.

Головна особливість канадської програми полягає у тому, що фактично вам дають не тимчасову візу, а дозвіл на постійне місце проживання.

 

У Нову Зеландію можна потрапити зовсім без стартових інвестицій

У Новій Зеландії ви можете потрабити за однією з трьох типів віз. Спочатку ви отримуєте тимчасову Entrepreneur Work Visa. Якщо вам вдалося успішно запустити коріння, ви можете претендувати на дві постійні візи (Entrepreneur Residence Category), які дають право на тимчасове місце проживання протягом двох чи шести років.

Щоб отримати Entrepreneur Work Visa, необхідно показати свій бізнес-план, набрати 120 балів у рейтингу підприємців, володіти англійською на задовільному рівні, а також мати хороше здоров’я і благонадійний характер (не мати правопорушень на кшталт депортацій і судимостей). Крім цього, необхідно інвестувати 100 тисяч новозеландських доларів. Але якщо ви збираєтеся заснувати інноваційний стартап, то ця вимога на вас не поширюється.

Ще у вас є чудовий шанс відвідати Нову Зеландію безкоштовно. Веллінгтон запрошує всіх талановитих людей з ІТ-індустрії зареєструватися на сторінці проекту LookSee Wellington і пройти відбір у сотню тих, хто буде цілий тиждень знайомитися з Новою Зеландією і проходити інтерв’ю в найкращих технологічних компаніях.

Віза діє 3 роки, але через 12 місяців потрібно показати, що ви дійсно намагаєтеся заснувати бізнес.

 

Данії потрібен бізнес, націлений на майбутнє

Програма Start-up Denmark розрахована на масштабовані і технологічні стартапи, особливо в ITтаких галузях, як: ІТ, медико-біологічні науки, зелена енергетика і технології сталого розвитку. Її мета – дати Вам можливість повною мірою використовувати переваги країни: акселератори, коворкінг, інвестфонди, дослідницькі центри і так далі. Для цього вам доведеться отримати схвалення експертної ради і надати докази існування компанії. Зате не потрібно ніяких попередніх інвестицій, і ви навіть зможете взяти з собою друга як співзасновника.

Важливий момент – потрібно брати активну участь в управлінні компанією, а присутність і задіяність засновників – повинні бути життєво важливими для створення бізнесу. Тобто якщо ви просто акціонер – вам не сюди.

Заявка на програму розглядається протягом 6 тижнів експертами Датського управління бізнесу (англ. Danish Business Authority), а вся процедура займає до 10 тижнів. Після цього ви отримаєте візу на 2 роки з правом продовження ще на 3 роки і можливістю взяти з собою членів сім’ї.

 

Великобританія запрошує не тільки підприємців, а й просто здібних людей

Є два основних шляхи, щоб потрапити до Великобританії для створення там стартапу: по візі Tier 1 Entrepreneur або Tier 1 Graduate Entrepreneur. Перший спосіб підійде тим, хто хоче створити бізнес у Великобританії і активно брати участь у його розвитку. Мінімальна сума інвестицій – 200 тисяч фунтів стерлінгів. Якщо ж це будуть кошти венчурного інвестфонду, держоргану Великобританії або «посівні» інвестиції в рамках конкурсу Міністерства міжнародної торгівлі, то вистачить і 50 000. Так само доведеться пройти спеціальний тест: підтвердити наявність коштів і надати докладний бізнес-план. Максимальний термін дії візи – 3 роки і 4 місяці. Він може бути продовжений ще на 2 роки.

Другий шлях – для тих, хто володіє сильними бізнес-навичками і/або ідеями, а також має підтримку від вищого навчального закладу Великобританії або ж Міністерства міжнародної торгівлі. У цьому випадку вам не потрібні інвестиції. Єдина вимога – відповідати вимогам організації, що вас рекомендує. Видається така віза на 1 рік.

В обох випадках ви зможете взяти з собою членів сім’ї.

 

Ми спеціально не писали про США

Тому що в найбіьш стартаповой країні світу до сих пір немає ніяких програм щодо залучення підприємців. У 2013-му в Сенаті був представлений закон «Про Стартап Візе» (Start-up Visa Act), але він «потонув» у нескінченних комітетах.

У світі йде боротьба за мізки. Україна теж є учасником цього процесу, але в якості донора. Щоб змінити цю ситуацію, Україні теж необхідно залучати в країну найосвіченіших і бізнес-орієнтованих іноземців.

Але почати слід не зі створення стартап віз або IТ-кластерів, а з банального: захисту права власності, передбачуваності економічної політики і доступу підприємців до фінансування. Як бачимо з досвіду США, талановиті люди кинуться за цим навіть без всяких спеціальних програм.